Mogan Gh.L., Butilă E.V., Buzdugan I.D. Proiectarea reductoarelor cilindrice. Universitatea Transilvania din Brașov

 

Subcap.4.3.1 Alegerea rulmenților

 

Tipuri de rulmenți

Arborii reductoarelor de turație  au, în general, diametre mari și lungimi între reazeme mici (raportul, l/d < 10) și deci, deoarece au rigiditate flexională (la încovoiere) mărită au și deformații elastice (rotiri) în reazeme (lagăre) reduse. Ca urmare, de obicei, se folosesc rulmenți radiali cu bile și/sau a celor cu role (conice sau cilindrice). Deși încărcările (forțele radiale și axiale) sunt diferite, frecvent, din considerente de tehnologicitate se adoptă pentru lagărele arborilor rulmenți identici care conduc la alezaje identice în carcasă mai ușor de executat decât dacă s-ar fi considerat cu diametre diferite. 

 

 Alegerea tipurilor și dimensiunilor rulmenților

Pentru lagărele arborilor pe care sunt montate roți cilindrice cu dantură dreaptă sau înclinată, caz în care, apar forțe axiale reduse sau medii se pot adopta lagăre cu rulmenți radiali cu bile (fig. a; Anexa.4.3.1.1), radiali cu role cilindrice (fig. b) sau radial-axiali cu bile (fig. c; Anexa.4.3.1.2); în cazurile forțelor axiale mari se pot adopta, rulmenți radial-axiali cu role conice (fig. d; Anexa.4.3.1.3). 

 

a

b

c

d

Tipurile rulmenților folosiți frecvent pentru lagărele reductoarelor cu angrenaje cilindrice: a – radial cu bile;  b – radial cu role cilindrice; c – radial-axial cu bile; c – radial-axial cu role conice

 

Recomandări de alegere a dimensiunilor rulmenților

-     la alegerea rulmenț ilor se va ține cont de recomandarea: dR1,2 > dA1,2 + (10...15) mm; dR1,2 reprezintă diametrele alezajelor rulmenț ilor (d), dA1,2 reprezintă valorile standard ale diametrelor capetelor arborilor .

-     din considerente de optimizare a proiectării se vor alege rulmenți din seria mijlocie de dimensiuni