Fer. TFR-S.2 Soluţie constructivă a unui variator sferic 

Descriere generală:

Acest variator are game de reglare G ≤ 9 şi transmite puteri de pānă la 12 kW, la turaţia n1 = 1450 rot/min [Rădulescu, 1985].

Funcţionare:

Momentul de torsiune se transmite de la arborele de intrare 1 prin canelură la semicuplajul conducător al subsistemului de apăsare (cuplajul cu bile) 4, prin discul conducător 5, prin fricţiune la corpurile sferice 15, de asemenea prin fricţiune la discul condus 13 şi prin subsistemul de apăsare 4' la arborele de ieşire 12.

Forţa axială care apare īn zona de contact marcată īn fig. se transmite, de la discul 5, prin subsistemul de apăsare 4, prin inelul interior al rulmentului radial cu bile din dreapta 3,prin arborele de intrare 1, prin rulmentul radial cu bile din stānga 3, prin piuliţa 2, prin capacul 6, prin asamblările cu şuruburi montate cu joc 7, la carcasa 11.

Forţa radială care apare īn zona de contact marcată īn fig. se transmite, de la discul 5, prin arborele de intrare 1, prin rulmenţii radiali cu bile 3, prin capacul 6, prin asamblările cu şuruburi montate cu joc 7, la carcasa 11.

Reglarea turaţiei (modificarea raportului de transmitere) se face prin intermediul angrenajului elicoidal cilindric 8 (acţionat manual) a cărui roată condusă 18, prevăzută cu locaşuri profilate (v. schema din dreapta jos), antrenează simultan bolţurile de susţinere a corpurilor sferice care sunt ghidate īn locaşuri circulare practicate īn capacele 6 şi 6'.

Lagăre: arborii  de intrare (1) şi de ieşire (12) se sprijină pe cāte doi rulmenţi radiali cu bile 3 (preiau forţe radiale şi forţe axiale); bolţurile de susţinere a corpurilor sferice 15 se sprijină pe rulmenţii radiali cu ace 14; corpurile sferice 15 sunt poziţionate radial prin intermediul inelului rigid 17.

Capacele 6 şi 6' sunt centrate īn carcasa 11, radial, prin umăr de centrare şi circumferenţial prin ştifturile 16.

Ungerea se face prin barbotare şi aerisirea se face prin buşonul 9.