Mogan Gh.L., Butilă E.V., Buzdugan I.D. Proiectarea reductoarelor conico-cilindrice. Universitatea Transilvania din Brașov

 

Anexa.16.1 Desene de de execuție

 

Definiții

Desenul de execuție este o reprezentare grafică (la scară) a unui element care conține toate informațiile (și sub formă de text) necesare pentru execuția, simbolizarea și ambalarea unui element (piesă).

Desenul de subansamblu este o reprezentare grafică (la scară) a unui subansamblu care conține toate informațiile (și sub formă de text) necesare pentru execuția, simbolizarea elementelor componente precum și  asamblarea (execuția) și ambalarea acestuia.

 

Structura desenenului de execuție (subansamblu)

Cerințe principale de evidențiat în desenele de execuție (subansamblu):

-   formele geometrice, funcționale și constructiv tehnologice prin intermediul unui număr minim de vederi și secțiuni;

-   toate dimensiunile necesare execuției și funcționării;

-   evidențierea calității suprafețelor;

-   indicarea tratamentului termic și caracteristicilor mecanice impuse;

-   modul de legare (îmbinare, asamblare)  a elementelor componente (numai pentru desenele de subansamblu);

-   tabelul de componență (numai pentru desenele de subansamblu) conține informații despre piesele componente;

Formate standard uzuale:

A4 (210 x 297); A3 (297 x 420); A2 (420 x 594); A1 (594 x 841); A0 (841 x 1189);

Indicatorul conține date pentru identificarea desenului.

În rubrica Condiții tehnice se prezintă sub formă de text aspecte legate de execuție care nu pot fi reprezentate grafic: clasa de precizie generală, cote care se referă la mai multe suprafețe, tratamentul termic, modul de protecție la exterior, marcare, ambalare etc.

 

Recomandări generale de întocmire a desenelor de execuție

Aspecte generale

Desenele de execuție se execută o anumită scară, cu ajutorul instrumentelor clasice de desenat sau cu ajutorul pachetelor software specializate în acest scop (AUTOCAD, CATIA etc.).

Pentru executarea desenelor de execuție, în general se parcurg următoarele etape:

-        alegerea scării de reprezentare în funcție de mărimea și complexitatea piesei, conform SR EN ISO 5455:1997; desenele de execuție sau de subansamblu, de obicei, se realizează la scara naturală 1:1; în cazul dimensiunilor reduse, întreg desenul sau numai anumite secțiuni parțiale, se poate face la scară mărită (2:1, 5:1, 10:1, 20:1); în cazul dimensiunilor mărite se pot face reprezentări la scări micșorate (1:2, 1:5, 1:10, 1:20); în cazul proiectului de OM se recomanda reprezentarea la scara 1:1;

-        alegerea formatului desenului în funcție de: scara aleasă, numărul de proiecții, dimensiunile de gabarit ale piesei, etc.; desenele de execuție sau de subansamblu conțin una sau mai multe vederi și/sau secțiuni totale, parțiale sau în vederi;

-        executarea propriu-zisă a desenului la scară parcurgând, în principiu, următoararele faze: stabilirea grosimii liniilor, trasarea axelor de simetrie, a liniilor de contur, trasarea liniilor ajutătoare, a liniilor de cotă, a săgeților și a hașurilor, înscrierea toleranțelor, a rugozităților, completarea indicatorului etc.

-        verificarea și semnarea desenului.

 

Cotarea în cadrul desenelor de execuție

Cotarea este operația de înscriere pe desenul unei piese a dimensiunilor formelor geometrice simple din care este alcătuită piesa, precum și a dimensiunilor care stabilesc poziția reciprocă a acestora.

Recomandări pentru cotare:

-        Cotarea tehnologică care presupune înscrierea cotelor față de baze de referință alese ținând cont de considerente tehnologice, pentru a se putea controla (verifica) permanent dimensiunile sau lanțurile de dimensiuni și în timpul procesului de fabricație.

-        Cotarea teșiturilor

-        Cotarea filetelor

 

-        Cotarea canalelor de pană

Valorile parametrilor gemetrici se determină din Anexa.8.1.2 în funcție de diametrul alezajului, d. De obicei, în practică, se adoptă ajustaj normal sau presat (v. tabelul de mai jos) pentru montajul penei în canalul din arbore și liber pentru montajul acesteia în canulul din butucul roții. Rugozitățile  flancurilor canalelor în arbore/butuc, Ra/Rb (uzual, Ra = Rb = 3,2).

 

Tipul ajustajului

Liber

Normal

Presat

Câmpul de toleranță și clasa de precizie

Canal în arbore

Xx

H9

N9

P9

Canal în butuc

Yy

D10

Js9

P9

Valorile abateilor limită se determină din Anexa.8.1.2

 

Înscrierea toleranțelor și abaterilor (SR ISO 406/1991)

Pentru unele suprafețele cu rol funcțional, pe lângă cotele dimensionale, se pot înscrie:

-         Toleranțe (abateri) dimensionale

Componentele unei cote cu toleranță: dimensiunea nominală (50), simbolul câmpului de toleranță și treptei de precizie (H7, f7) și opțional (între paranteze) abaterile limită; în Anexa.16.1.1 se prezintă valorile ale abaterilor limită în funcție de diverse câmpuri de toleranță.

-        Toleranțe (abateri) de poziție

 

Valorile toleranțelor de poziție (de la paralelism, ; de la perpendicularitate, ; de la înclinare, ; de la concentricitate sau coaxialitae, ; de la simetrie, ) se pot adopta din Anexa.16.1.2.

-        Toleranțe (abateri) de formă

 

Valorile toleranțelor de formă  (de la circularitate, ; de la cilindricitate, ; de la rectilinitate, ; de la planeitate, ; de la forma dată a suprafeței, ) se pot adopta din Anexa.16.1.3.

-        Toleranțe pentru dimensiuni libere (fără abateri induse de funcționare); toleranțele generale pentru dimensiuni libere (SR EN 22768, ISO 2768, STAS 2300) sunt grupate în 4 clase de toleranță (fină, f; mjlocie, m; grosieră, c; grosolană, v); valorile abaterilor se pot determina din Anexa.16.1.4; se va indica prin text la Condiții tehnice (de ex. ISO 2468 - m; Toleranțe  m STAS 2300)

   

Marcarea stării (calității) suprfețelor (rugozități)

În procesul de obținere a suprafețelor pieselor, prin diferite procedee tehnologice (turnare, forjare, strunjire, broșare frezare, găurire, alezare, rectificare, lustruire, lepuire, honuire etc.), rezultă cu mici asperități (microneregularități), deseori neobservabile cu ochiul liber.

Rugozitatea, reprezintă o măsură a ansamblului acestor microneregularități în urma unui proces tehnologic (termenii referitori la rugozitate sunt definiți în standard SR ISO 4287: 2000). Aprecierea rugozității unei suprafețe, frecvent se  poate face prin două modalități:

-        Abaterea medie aritmetică a profilului Ra,  media aritmetică a valorilor absolute ale abaterilor profilului în limitele unei lungimii de bază.

-       

Valori posibile ale rugozității Ra [μm]: 0,012; 0,025; 0,05; 0,1; 0,2; 0,4; 0,8; 1,6; 3,2; 6,3; 12,5; 25; 50; 100 (valorile marcate cu bold sunt frecvent întâlnite în practică); în Anexa.16.1.5 se prezintă valorile rugozității Ra [μm] în funcție de diverse procedee de prelucrare.

-        Înălțimea medie a neregularităților Rz, media valorilor absolute ale celor mai mari înălțimi ale 5 proeminențe și 5 goluri în limitele unei lungimii de bază.

-       

Valori posibile ale rugozității Rz [μm]: 0,025; 0,05; 0,1; 0,2; 0,4; 0,8; 1,6; 3,2; 6,3; 12,5; 25; 50; 100; 200; 400; 800; 1600.

Simbolurile utilzate pentru marcarea rugozității suprafețelor sunt prezentate în SR EN ISO 1302/2002.

a – simbol de bază; b – indică obligativitatea îndepărtării de material; c – indică intezicerea îndepărtării de material; d – indică caracteristici specifice ale suprafeței; e – indică necesitatea ca toate suprafețele să aibă aceași stare

 

Semnificații ale indicațiilor asociate simbolurilor rugozitățiilor (exemple de cazuri frecvent întâlnite în practică)

 

În cazul în care majoritatea suprafețelor au aceeași rugozitate simbolul cu valoarea rugozității generale, Ra se amplasează deasupra indicatorului; simbolul rugăzității fără valoare, marcat în paranteză, indiă că sunt și alte suprafețe cu alte rugozități marcate individual.

Rugozitatea se înscrie o singură pentru o suprafață, de obicei, în proiecția pe care sunt cotate dimensiunile suprafeței respective, cu vârful simbolului orientat spre suprafața la care se referă.

 

Înscrierea materialului și tratamentelor tehnice

Simbolul mateialului/oțelului (Anexa.16.1.6) se va marca în caseta dedicată din indicator. Tratamentele termice se indică sub formă de text în/sub rubrica Tratamente termice, când se referă la toată piesa și/sau în câmpul desenului specificând adâncimea stratului tratat și caracteristicile mecanice ale materialului.