Mogan Gh.L. Buzdugan I.D. Proiectarea dispozitivelor de remorcare auto. Universitatea Transilvania din Brașov

 

Ghid.ACAD.01  Generarea desenului de ansamblu cu AUTOCAD

 

1.     GENERALITĂȚI DESPRE ÎNTOCMIREA DESENELOR DE ANSAMBLU

Definiții 

Desenul de ansamblu este o reprezentare grafică (la scară), pe un format cu dimensiuni standard, a unei mulțimi de elemente și subansamble poziționate relativ determinat, ținând cont de cerințe funcționale și constructive rezultate din specificații tehnice și calcule de proiectare.

 

Desenul de ansamblu  este o reprezentare grafică (la scară) care pune în evidență componența, funcționarea, formele, construcția, precum și posibilitățile tehnologice de execuție  și de montaj a elementelor și subansamblelor componente,

 

Structura și cerințele desenelor de ansamblu

Structura generală

Aspecte principale de evidențiat în desenele de ansamblu

 În cadrul unui desen de ansamblu este necesar să se evidențieze următoarele:

-         formele și pozițiile elementelor și subansamblelor componente prin intermediul unui număr minim de vederi și secțiuni;

-         modul de funcționare;

-         modul de asamblare (montaj);

-         dimensiunile de montaj și funcționale;

-         modul de legare cu ansamblele și/sau subansamblele învecinate.

 

Formate standard uzuale

A4 (210 x 297); A3 (297 x 420); A2 (420 x 594); A1 (594 x 841); A0 (841 x 1189);

Indicatorul conține date pentru identificarea desenului; forma și dimensiunile indicatorului sunt prezentate în Anexa.ST.00.

Tabelul de componență conține înformații despre piesele și subansamblele componente; forma și dimensiunile indicatorului sunt prezentate în Anexa.ST.00.

Cotarea în desenul de ansamblu

Cotele de gabarit dau informații despre mărimile ansamblului (lățime, lungime, înălțime) în poziții extreme (minim sau maxim, închis sau deschis, sus sau jos);

Cotele de legătură indică dimensiunile elementelor în zona de asamblare cu elementele ansamblelor adiacente; pentru dispozitivul de remorcare se va indica raza sferei  cârligului de remorcare și dimensiunile și pozițiile găurilor de asamblare la șasiu;

Cotele de montaj indică dimensiuni de asamblare, uneori, și rugozități, necesare la montaj

În rubrica Condiții tehnice se prezintă sub formă de text aspecte legate de desenul de ansamblu care nu pot fi reprezentate grafic (de ex. modul de protective la exterior, marcare, ambalare)

În rubrica Caracteristici tehnice se prezintă valori numerice ce evidențiază performanțele produselui (de ex. valori de forțe, lungimi, viteze, puteri etc.)

2.      RECOMANDĂRI GENERALE DE REPREZENTARE ÎN DESENELE DE ANSAMBLU

Desenul de ansamblu, de obicei, se realizează la scara naturală 1:1; în cazul dimensiunilor reduse, întreg desenul sau numai anumite secțiuni parțiale, se poate face la scară mărită (2:1, 5:1, 10:1, 20:1); în cazul dimensiunilor mărite se pot face reprezenări la scări micșorate (1:2, 1:5, 1:10, 1:20); în cazul proiectului de OM nr. 1 se recomanda reprezentarea la scara 1:1.

 

Desenul de ansamblu conține o vedere principală, una sau mai multe vederi și/sau secțiuni totale, parțiale sau în vedrei; în cazul proiectului de OM nr. 1 se poate alege vederea de sus ca vedere principală poziționată în partea din stânga jos a formatului (A1 sau A0), o secțiune principală prin planul de simetrie longitudinal vertical, secțiuni parțiale și în vedere.

        

În cazul în care elementele și subansamblele pot avea poziții relative variabile, reprezentarea în desenul de ansamblu se va face în una din pozițiile extreme; pentru dispozitivul de remorcare (proiect OM nr. 1) se vor face reprezentările în poziții ce implică dimensiuni maxime;

       

Pentru identificare fiecărui element sau subansamblu distinct i se asociază un număr de poziție care corespunde numărului de ordine din tabelul de componență;  numărul de poziție al elementului sau subansamblului se marchează, o singură dată, în vederea sau secțiunea în care se identifică cel mai clar; numerele  de poziție, de obicei, se marchează succesiv, în ordine crescătoare, invers trigonometric; numerele de poziție sunt diferite de cele care apar în algoritmul de calcul (în desenul de ansamblu apar, în plus și elementele de asamblare, auxiliare etc.), dar se vor păstra denumirile.

3.     PARTICULARITĂȚI DE ÎNTOCMIRE A DESENULUI DE ANSAMBLU CU AUTOCAD

Recomandare

Pentru a realiza documentația grafică se poate descărca pachetul AutoCAD de pe siteul students.autodesk.com/ în urma generării  unui  cont de student. Versiunea pentru studenți este gratuită, și se va personaliza prin marcarea mesajului "Student Version" pe desenele plotate (imprimate), fapt care  și în cazul nostru corespunde cu scopul de utilizare a pachetului AutoCAD doar pentru instruire.

 

Etape de lucru

A.    Pregătirea mediului AUTOCAD și conceperea planului  de desenare

-        se deschide un fișier nou (aplicație);

-        din meniul, Tools à Options se configurează și setează ecranul, adresele de salvare a fișierelor, datele despre imprimante, unități de măsură (mm), preferințe, sistemele de coordonate etc.

-        se selectează mediul de lucru, MODEL space;

 

 

-        se analizează schița desenului de ansamblu și se concepe o structură logică de layere pentru ca, pe de-o parte, să se poată dezvolta cu simplitate și claritate  desenul respectând structura constructivă și de montaj și, pe de altă parte, ulterior, să se poată întocmi cu ușurință desenele de execuție; în acest sens pentru desenul din cadrul proiectului se recomandă generarea pentru fiecare element (piesă) a unui layer în care se va desena conturul acestora; în plus, se vor genera și layere auxiliare (axe, cote, hașuri, poziționare  etc.);

-        se generează layerele prin activarea pictogramei   http://www.tutorialeweb.net/autocad/layer.bmp  și comenzile  Format a Layer;  se vor folosi aceleași denumiri ale elementelor folosite la calcul (denumiri care se vor păstra și în tabelul de componență); deoarece desenul va fi folosit atelierul de fabricație în forma imprimat pe hârtie monocolor (negru/alb), pentru a mări lizibilitatea se recomandă să se folosească culoarea  negru/alb și să se separe entitățile prin forme și  grosimi de linii;

-        se activează modul de lucru OSNAP prin apăsarea tastei F9 sau click pe butonul din bara inferioară Modurile autocad) și se selectează funcțiile, necesare (de intersecție, capete, mijloc, tangente, paralele etc.)

-        în cazul în care se folosesc doar linii orizontale și verticale, se activează modul ORTHO  prin apăsarea tasta F8 sau butonul din bara inferioară. 

B.    Desenarea elementelor în desenul de ansamblu în corelație cu evoluția calculelor conform algoritmului de proiectare

Pentru întocmirea desenului de ansamblu al Dispozitivului de Remorcare Auto se propune  să se înceapă cu reprezentarea  în secțiunea A-A, unde se desenează lizibil elementele în ordinea parcurgerii etapelor de calcul.  Această succesiune se evidențiază în documente separate de tip Ex.ACAD.3.8, Ex.ACAD.4.9 ... Ex.ACAD.8.7 accesibile din documentul Algoritm principal de proiectare a Dispozitivelor de Remorcare Auto (DRA)